ÇİKOLATA HAKKINDA

Yediden yetmişe herkesin vazgeçilmezi, şüphesiz en çok sevilen tatlar arasında yer alan çikolatanın hikâyesini size anlatmak isteriz.

Çikolatanın ham maddesi olan kakao, dünyaya tropikal iklime sahip Afrika ve Güney Amerika‟da yetişen Theobroma  Cacao adlı kakao ağacında yetişmektedir.

Çikolata kelimesi Aztek dilinde; kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı, “gürültü” anlamına gelen “choco” ve “su” anlamına gelen “atle” kelimelerinden türemiştir.

Bugün insanların en sevdiği besinlerden birisi olan ve yenildiği zaman insanda oluşturduğu mutluluk hormonu nedeniyle uzmanlar tarafından tavsiye edilen çikolatanın tarihi 1500’lü yıllara kadar uzanıyor.

Çikolatanın tarihçesi 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu dönemlerde çikolata yiyecek değil içecek olarak üretilmekteydi. Günümüzde alışıldık çikolata tadından çok farklı olarak üretilen bu acı içeceğin enerji ve güç verdiği düşünüldüğünden, inançlara yön vererek ve kültürleri şekillendirdiği de görülmektedir. Çok değerli bir içecek olarak kabul edilen çikolatayı, sadece kutsal seremonilerde krallar, askerler, din adamları ve soylular içebilmekteydi.

Yiyecek olarak çikolata ise ilk kez 19. yüzyılın ortalarında İngiltere ve İsviçre’de görülmeye başlandı. 1828 yılında Van Houten adlı Hollandalı bir usta kakao çekirdeklerini presleyerek elde ettiği yağdan bazı maddeleri çıkardı ve bu ürünü değirmenden geçirerek kimyasal bir işleme tabi tutarak kakao tozunu elde etti. İlk kalıp çikolata ise 1876 yılında İngiltere’de imal edildi. İsviçreli Daniel Peter ise sütteki fazla suyu çıkarıp çikolatayla karıştırarak sütlü çikolatayı imal etti.

Çikolata yapımında kullanılan kuvertür, fabrikalarda kakao çekirdeğinden üretilmektedir. İsviçre ve Belçika’da kakao ağacı yetişmese de 150 yıllık çikolata kültürüyle, el yapımı (endüstriyel olmayan) çikolatalarıyla ön plana çıkmıştırlardır. Türkiye’de de kaliteli, el yapımı çikolata üretimi günden güne artarak, gelişmektedir. İyi bir el yapımı çikolata için kuvertürünün kaliteli olması, taze iç malzemeleriyle hazırlanması, şeker ve katkı maddeleri kullanmadan üretilmesi gerekmektedir.

Gerçek Çikolatanın Bilinmeyenleri

* Beynin endorfin salgılamasını sağlayarak mutlu hissetmenizi sağlar.
* Bol miktarda magnezyum, kalsiyum ve demir içerir.
* İnsan ömrünü en az 1 yıl uzatır.
* Özellikle bitter çikolatada bulunan ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayan flavonoid kandaki antioksidan seviyesini artırır, tansiyonu düşürücü etki yapar.
* Doymamış yağ asidi içerdiği için sağlığa faydalıdır.
* Yaygın kanının aksine diş çürümesine sebep olmaz.