ÇİKOLATA HAKKINDA

Çikolatanın hammaddesi kakao çekirdeğidir. Kakao “tanrıların besini” anlamına gelip doğal yetiştirme alanları; Güney Amerika gibi tropikal alanlardır. Amerikalı yerliler M.Ö 1200’lü yıllarda kakao tohumları ile karışımlar yapıyor ve içecek olarak kullanıyorlardı. Daha sonra coğrafi keşiflerle birlikte kakao tohumları Avrupa’ya geldi. Kısa zamanda asillerin içeceği olmuş ve bildiğimiz ilk çikolata 1876’da İsviçre’de üretilmiştir. Çikolata yapımında kullanılan kuvertür ise fabrikalarda kakao çekirdeğinden üretilir. İsviçre ve Belçika’da kakao ağacı yetişmemekte, ancak 150 yıllık çikolata kültürüyle, el yapımı (endüstriyel olmayan) çikolatalarıyla ön plana çıkmıştır. Son yıllarda Türkiye’de de kaliteli, el yapımı, gerçek çikolata üretilmektedir. İyi bir el yapımı çikolata için kuvertürünün kaliteli olması, taze iç malzemeleriyle hazırlanması, şeker ve katkı maddelerini esas almadan üretilmesi gerekmektedir.

Gerçek Çikolatanın Bilinmeyenleri

* Beynin endorfin salgılamasını sağlayarak mutlu hissetmenizi sağlar.
* Bol miktarda magnezyum, kalsiyum ve demir içerir.
* İnsan ömrünü en az 1 yıl uzatır.
* Özellikle bitter çikolatada bulunan ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayan flavonoid kandaki antioksidan seviyesini artırır, tansiyonu düşürücü etki yapar.
* Doymamış yağ asidi içerdiği için sağlığa faydalıdır.
* Yaygın kanının aksine diş çürümesine sebep olmaz.